Vormgeving:Francien van der Wardt
Redactie:Martin Vastenhout
Foto's:Wim van Est

DE KERSENKRAMEN GAAN WEER OPEN

 

Het is weer kersentijd!

In juni en juli is het kersentijd in de Kromme Rijnstreek. De kers is een icoon van de streek. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de Kromme Rijnstreek met 190 hectare aan hoogstamboomgaarden één van de belangrijkste kersengebieden van Nederland. Door import van kersen uit het buitenland en het arbeidsintensieve karakter van de (hoogstam) oogst nam het aantal kersenboomgaarden enorm af. Sinds de eeuwwisseling zit er weer perspectief in de kersen, onder andere door grote vernieuwingen in de teelt. Er worden op diverse plekken weer nieuwe kersenboomgaarden aangeplant. 
 

Wanneer begint de kersentijd?

Meestal begint de kersentijd zo rond 10 juni en duurt dan ongeveer acht weken. De start van het seizoen kan zomaar 10 dagen vroeger (week 23) of later (week 25) vallen. Dat hangt af van de temperatuur en zonneschijn. Dit jaar zijn de kersen vroeg door de zachte winter en het mooie voorjaar. In de loop van de volgende week gaan er veel kramen open.

 

Er zijn toch al kersen?

Hier en daar zijn al kersen aan de kraam te krijgen. Dat kunnen kersen uit de kas zijn. De huidige laagstambomen blijven laag en kunnen onder glas gehouden worden. Het kunnen ook importkersen zijn uit bijvoorbeeld Turkije of uit Griekenland.
 

Kersvers uit de boomgaard

Vers van de boom zijn kersen het lekkerst. De uitdrukking ‘kersvers’ is er niet voor niets! De kersentijd is een vrolijke tijd, die het begin van de zomer inluidt. Nog een paar weken en dan is het vakantie! Geen fruit met een meer zomerse uitstraling dan de kers.
 

Overal kersen te koop

In de kersentijd zijn overal kersen aan de kraam te koop. In de Kromme Rijnstreek zeggen we ‘onder het hut’. Proef de vers geplukte kersen bij één van de 30 kersenhutten. Een overzicht van de kersenstalletjes is te vinden op de middenpagina van deze krant. U vindt er altijd één bij u in de buurt.
 

Kersenfilmpje kijken

De Kromme Rijnstreek heeft een eigen YouTube kanaal. Ga naar YouTube. Vul op als zoekterm Kersentijd in de Kromme Rijnstreek en bekijk in 3 minuten het filmpje waarin u alles over de kersentijd in de Kromme Rijnstreek te weten komt.