Vormgeving:Francien van der Wardt
Redactie:Martin Vastenhout
Foto's:Wim van Est

KASTELEN EN LANDGOEDEREN

 

Op de grens van de Kromme Rijnstreek en de Utrechtse Heuvelrug liggen vele ridderhofsteden en kastelen. Deze zijn vanaf het midden van de 13e eeuw gesticht. aanvankelijk bestonden deze enkel uit een versterkte toren, later werden hier ook woonvertrekken aangebouwd. In de 17e eeuw zijn een aantal hiervan omgevormd van kastelen met een militaire functie naar buitenplaatsen en anderen zijn in de 19e eeuw omgevormd tot romantische kastelen.

 

Dit gebied – het Langbroekerwetering tussen Odijk en Wijk bij Duurstede - vormt een schatkamer van ridderhofsteden en kastelen. Vandaag de dag biedt het een prachtig decor voor de ‘Kastelenroute’ van de VVV die over de Langbroekerdijk langs een lint van middeleeuwse versterkte woontorens, kastelen en buitenplaatsen voert.

De meeste kastelen en buitenplaatsen zijn in particulier bezit en daardoor niet of beperkt toegankelijk voor publiek. Bij een beperkt aantal zijn de tuinen te bezoeken of kan binnen gekeken worden. Een voorbeeld van een goed te bezoeken plek is Huis Doorn. In een aantal kastelen is het mogelijk te overnachten, te trouwen of te boeken voor zakelijke bijeenkomsten.

 

De kastelen en buitenplaatsen verdienden doorgaans hun geld met de verpachting van boerderijen. Tegenwoordig is daar het ontvangen van recreanten en toeristen bijgekomen en de reden dat er vaak een kleine vergoeding wordt gevraagd. Dit zoeken naar nieuwe inkomsten tijd heeft ervoor gezorgd dat sommige landgoederen nog in handen zijn van de oorspronkelijke adel.