Vormgeving:Francien van der Wardt
Redactie:Martin Vastenhout
Foto's:Wim van Est

DE KROMME RIJN

 

Het riviertje de Kromme Rijn vormt de ‘blauwe draad’ in de Kromme Rijnstreek. De Kromme Rijn is ongeveer 1000 voor Christus ontstaan. De zich steeds verleggende en meanderende rivier heeft het gebied van de Kromme Rijnstreek gevormd. Ook werd bij het huidige Wijk bij Duurstede de roemruchte handelsplaats Dorestad gesticht. In 1122 is de Kromme Rijn in opdracht van Bisschop Godebald bij Wijk bij Duurstede afgedamd om het overstromingsrisico te beperken. Na de afdamming bleef de rivier een belangrijke transportroute naar Utrecht.

 

 

 

 

 

De Kromme Rijn is de grote verbinder tussen alle thema’s van de streek. Als noordgrens van het Romeinse Rijk, als voedingsbodem voor de kersen-en fruitteelt, als landschappelijk element voor de kastelen en landgoederen en als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

 

Vandaag de dag biedt de Kromme Rijn tal van mogelijkheden voor recreatie. Zo variëren de mogelijkheden van fietsen, wandelen of picknicken langs haar oevers tot het bevaren van de meanderende rivier. In de zomer zijn op meerdere plekken kano’s te huur en zijn vaarten te boeken met de ‘Krommerijnder’, een nagebouwde trekschuit. Bij de VVV Wijk bij Duurstede zijn diverse wandel- en fietsroutes te verkrijgen.