Vormgeving:Francien van der Wardt
Redactie:Martin Vastenhout
Foto's:Wim van Est

DE KROMME RIJNSTREEK EN DE FRUITTEELT

 

Van oudsher bekend

De Kromme Rijnstreek staat bekend om haar fruitteelt, in het bijzonder de kersenteelt. Daarvan  kunnen bezoekers door drie seizoenen heen genieten. In de lente zorgt de teelt voor prachtige bloesem waarlangs het mooi fietsen, wandelen of varen is. Bij de VVV kromme Rijnstreek op de Markt in Wijk bij Duurstede zijn daarvoor diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar.

 

De kersentijd

In de zomer is het ‘kersentijd’: de kersen worden geoogst en overal in de streek kan ervan worden genoten. Men koopt ze ‘onder de hut’ bij een van de vele kersenstalletjes of de landwinkels en proeft heerlijk verse kersengebakjes op een zonnig terras. In de kersentijd worden diverse evenementen georganiseerd zoals het Kersenfestival, het NK Kersenpitspugen, de Kersenproms, dineren in de boomgaard en nog veel meer.

In de nazomer en vroege herfst – de oogsttijd van de appels en peren - kunnen bezoekers proeven van verse appels en peren en andere lokale en biologische producten bij een van de vele fruitstalletjes of landwinkels in de kromme Rijnstreek.

 

Met de trekschuit

Tot op de dag van vandaag wordt er vanuit de streek fruit gehandeld naar de rest van Nederland en het buitenland. In de Kromme Rijnstreek was er vanouds een levendige kersen- en fruithandel. Zodra de eerste oogst was binnengehaald, werd deze afgevoerd naar grotere steden en soms ook al naar het buitenland. Voor het transport over water was er een speciale trekschuit: De Kromme Rijnder.

Vanaf 1 juli vaart een door vrijwilligers nagebouwde replica van de Kromme Rijnder door de streek. Via de website www.krommerijnder.nl kunt u een tocht boeken.

 

Sinds de Romeinen

De fruitteelt kwam met de Romeinen als ‘agro-industrie’ naar de Kromme Rijnstreek en de rest van Nederland ten zuiden van de Rijn. De Romeinen benutten de vruchtbare grond langs de toenmalige Rijnloop om boomgaarden aan te planten. Met hun grote herenboerderijen – de zogenaamde ‘villa’s’ - produceerden ze op grote schaal fruit voor met name het Romeinse leger. Ze waren daarmee de eersten die in onze streken startten met fruitteelt op grote schaal.