Vormgeving:Francien van der Wardt
Redactie:Martin Vastenhout
Foto's:Wim van Est

HET KERSENMUSEUM

 

Toen maar ook nu

Tussen de hoogstam kersenbomen, in het hart van de Kromme Rijnstreek, vindt u het enige échte Kersenmuseum van Nederland! Juist op deze plek, waar de historie en de rijke traditie van de kersenteelt nog iedere zomer zo tastbaar is, nemen wij u mee in de wereld van de kersen. 

Het Kersenmuseum is voor elke leeftijd leerzaam en interessant. Ontdek in de verschillende ruimtes wat er komt kijken bij het telen van de kers. Begrippen als traditie, trots, cultuur, mooie verhalen, nostalgie en saamhorigheid zijn hier terug te vinden. En hoewel de kersenteelt een eeuwenoude traditie kent, kunnen we met de kennis van toen en de technieken van nu, prachtige smaakvolle kersen telen. 

 

 

Oude afmijnzaal 

Een bijzonder aspect in dit museum is de afmijnzaal. Op 9 juni 1949 werd de fruitveiling van Wijk bij Duurstede in gebruik genomen. Ondanks de cultuurhistorische waarde, de architectuur en authenticiteit, is het niet gelukt dit gebouw als Rijksmonument op te nemen. In 1999 is de gehele fruitveiling gesloopt maar zijn de veilingklok, de bankjes en het tegeltableau behouden gebleven. Deze cultuurhistorische objecten hebben in Het Kersenmuseum een nieuwe bestemming gekregen. U kunt hier de afmijnzaal met de originele klok, bankjes en alle overige zaken in de oorspronkelijke staat bezichtigen, waarbij het mogelijk is om met het veilingspel zelf te ervaren hoe het is om te bieden. 

 

Wandeling door de boomgaard

Naast een bezoek aan het Kersenmuseum kunt u een informatieve wandeling maken in de boomgaard waarbij u onderweg van alles komt te weten over de appel-, peren- en kersenteelt. 

Voor de kinderen is er een vragenformulier bij de wandeling. Meer informatie www.hetkersenmuseum.nl 

 

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag:         10.00 - 16.00 uur
Zaterdag:                           10.00 - 15.00 uur
Zondag in de kersentijd:    11.00 – 15.00 uur
Kijk voor actuele openingstijden op de website!
In de kersentijd is het Kersenmuseum op maandag gesloten, buiten de kersentijd ook op zondag.  

 

Entreeprijzen:

kind t/m 5 jaar:           gratis
kind 6 t/m 12 jaar:     2,50
vanaf 13 jaar:             5,00 

Het Kersenmuseum vindt u bij Landwinkel & Schenkerij 
“De Kersenhut”, Groenewoudseweg 18, 3945 BC  COTHEN  Tel. 0343-562799  

Klik hier voor een filmpje over het Kersenmuseum.